2014.12.16. Budapest, Indiai Kulturális Központ

Meshinda koncert: indiai-magyar zenei fúzió régi és új dalokkal

Mindenkit sok szeretettel várunk az idei őszi szemeszter utolsó alkalmi előadására!

***
A Meshinda zenéje tele van szeretettel, játékkal, dallamokkal, improvizálással.
Szívből szól, szívbe megy. Igazi örömzene.

Guessous Majda Mária – ének, saz
Tóth Szabolcs – szitár
Barvich Iván – kavalok, furulyák, tárogató, tamburacselló, riq
Boros Gerzson Dávid – darbuka, keretes dob, riq

***
Guessous Majda Mária (Mesi) 1988-ban született Debrecenben. A félig magyar félig marokkói énekesnő számos hazai és nemzetközi sikert tudhat magáénak. Ezek közé tartoznak: Junior Prima Díj, Folkbeats országos tehetségkutató verseny I. díja, Köztársasági ösztöndíj, Erasmus ösztöndíj. Mesi még a Zeneakadémia szárnyai alatt fél évet Törökországban tanult, megismerkedett a török népzene alapjaival, ez ihlette Szivárványhíd című első albumát, melyen magyar, török és marokkói népzene találkozik.
A Zeneakadémián diplomázott, mint előadóművész és tanár, ahol jelenleg óraadóként tanít. E mellett aktív művésze a multikulturális MUS-E programnak, melyben hátrányos helyzetű gyerekeknek tart művészetterápiás jellegű foglalkozásokat. Mesi
állandó zenésztársai férje, Boros Gerzson Dávid
és Barvich Iván, a Sebő-együttesből. Zenekaraival megjárta Spanyolországot, az Amerikai Egyesült Államokat és Kanadát is. Olyan kiváló, nemzetközi hírű zenésszekkel dolgozott együtt, mint Fausto Beccalossi jazz tangóharmónikás, Marlene Dorcena jazzénekesnő, Mike Stern jazzgitáros, Said Tichiti marokkói zenész, Szőke Szabolcs sarangi és gadulkaművész, Trilok Gurtu tablaművész.
*
Tóth Szabolcs előbb Pandit Budhaditya Mukherjee, az Imdad Khani Gharana világhírű szitárosánál kezdett tanulni Kalkuttában, majd a gayaki ang, vagyis az „éneklő szitár” jelenlegi egyik legkiválóbb szitárjátékosa, Pandit Rajeev Janardan, első nem indiai születésű, magántanítványa lett. Mesterei mellett olyan kiválóságok tanítják még, mint Dr. Kamala Shankar, vagy a tablajátékos Pandit Vinode Pathak. Khyal éneket és tablajátékot, valamint zenetörténetet tanult Delhi legrégebbi zenei egyetemén a Gandharva Mahavidhyalaya-n. Jelenleg is folytatja tanulmányait mesterénél, akivel számos esetben szerepelt egy színpadon, valamint szólókoncereteket adott Indiában és Európa számos nagyvárosában.
Alap címmel 2003 óta van hetente jelentkezõ indiai klasszikus zenei műsora a Tilos Rádióban. E mellett indiai klasszikus zenét bemutató és az indiai előadóművészetek kultúrtörténetét ismertető előadás-sorozatokat tartott a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán, illetve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem, illetve Indiában a Banaresi Hindu University, valamint a Jabalpur Bhatkhande Sangeet hallgatóinak.
*
Barvich Iván a nyolcvanas években a balkáni zenében úttörő Zsarátnok Együttesben lett ismert szereplője a magyarországi népzenei életnek. Azóta 40 hanglemezen szerepelt. Vendégzenésze volt például Mandel Róbertnek, Yashko Argirovnak, a KMB, a Balkan Fanatic együttesnek. Sebő Ferencen és Parov Nikolán kívül sokat dolgozott együtt például Balogh Kálmánnal, Sebestyén Mártával, Bognár Szilviával, Palya Beával. Az 1995 után több alkalommal hónapokat töltött az ír „Riverdance” című show-műsor zenekarával a világ különböző tájain, legutoljára 2000-ben a Broadway-n. 2006-ban a Magyar Állami Népi Együttes „Pannon Freskó” című műsorának bemutatója után Artisjus-jutalmat kapott. Néprajzi és kritikai tárgyú cikkei jelentek meg a Folkmagazinban. A Hagyományok Háza 2010-ben adta ki a tamburabrácsáról szóló könyvét (The Harmonizing Tambura), mely a népzeneoktatás támogatása mellett a magyar tamburás hagyományok megismertetését is célul tűzte ki. Jelenleg a Sebő-együttes tagja.
*
Boros Gerzson Dávid, Geri, számos kecskeméti zenekar megalapítója. Guessous Majda Máriával 6 éve zenélnek együtt. Számos fellépésen, turnén és versenyen kaptak elismerést duó és trió formációban egyaránt. Gerzson aktívan koncertezik, és mellette a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem energetikai mérnöki szakának mesterszakos hallgatója.

***
Helyszín: Indiai Kulturális Központ, 1025 Bp, Búzavirág u. 14.
Időpont: 2014. december 16., 18.00

Kapunyitás: 17.30

A belépés ingyenes!..