Utam

“Hálás vagyok a Teremtőnek, hogy egyszerre két, egymástól távol eső kultúra gyermeke lehetek. Talán pont emiatt elemi szinten foglalkoztat az emberek-embercsoportok közelítése, a szakadékok felszámolása. A zene, a népdalok kisgyermekkorom óta adnak a kezembe kulcsot önmagamhoz és másokhoz. Általuk bekapcsolódom a kultúrák hatalmas, évszázadokat és évezredeket összesűrítő áramlatába és az egymás közti szakadék így szűkülni látszik. Az alkotásnak minden módja foglalkoztat, ezért is indultam el tudatosabban a népdalok mellett a saját szövegek és dallamok felé is (Átváltozás lemez, 2020). 20 év népdaléneklés során rengeteg népzenei motívumot, formát engedtem át magamon, amelyek a jelenben hol autentikus formát öltenek, hol saját dalok zenei szövetében találnak otthonra.”

Guessous Majda Mária “Mesi” magyar-marokkói, ötlemezes népdalénekes és dalszerző. 2011-ben Junior Prima Díjjal ismerték el munkáját. TEDx előadó (2017), a MUS-E program művésztanára, 7 éven át a Zeneakadémia óraadó tanára. A debreceni születésű alkotóművészt gyermekkorában természetes közegként vették körbe a magyar népdalok, valamint az arab zenei világ. A későbbiekben ez a párhuzamosság alapozta meg alkotói munkáját, zenei gondolkodását és nyitottságát a magyar népzenén túli zenei hagyományokra. Zenei világa különleges; dalösszeállításaiban különböző kultúrák népzenei és szöveges tartalmai fonódnak össze. Bartók Béla “népek testvérré válásának” eszméje különösen fontos számára, amelynek gondolatiságát őszintén közvetíti zenéjével.

Első önálló koncertjét 18 évesen adta szülővárosában, Debrecenben, amelyen a népdalok mellett a jazz, a musical és a könnyűzene világa is képviseltette magát. Majd ezt követően felvételt nyert a Zeneakadémia Népzene Tanszékének történelmi első évfolyamába, ahol 2012-ben végzett népi ének előadóművészként és tanárként. Sokat köszönhet mestereinek itthon és külföldön egyaránt (a teljesség igénye nélkül) úgy mint: Abderrahim Amrani, Kobzos Kiss Tamás, Mansur Bildik, Mercan Erzincan, Sáriné Szebenyi Judit, Dr. Sipos János, Vakler Anna.

Rendszeresen koncertezik a világ különböző pontjain Ázsia országaitól egészen az Egyesült Államokig. Számos népzenei, világzenei és jazz lemez közreműködő énekese.

Szociális érzékenységgel fordul a társadalmi problémák felé is. Átváltozás c. lemeze (Tom-Tom Records) egyben egy innovatív művészeti-társadalmi kezdeményezés eredménye, mely hátrányos helyzetű emberek sorsát önti dalba a pozitív változás tükrében. A projektet a TEDxYouth@Budapest konferencia záróelőadójaként is lehetősége volt bemutatni.