Mesi Trió

Mesi Trió MOMGuessous Mesi Trió

Guessous Majda Mária magyar-marokkói Junior Prima Díjas énekesnő első formációja, a Guessous Mesi Trió 2011-ben alakult Barvich Ivánnal és Boros Gerzson Dáviddal.
Zenei világuknak alapja a magyar és a különböző törökségi népek dalainak összefonódása, de természetesen a marokkói zenei hagyomány is tükröződik repertoárjukon Mesi marokkói gyökerei miatt. Az együttes sok hazai és külföldi meghívásnak tett már eleget. Hazánkon kívül megismerhette őket a közönség Spanyolországban, Amerikában, Törökországban és Bahreinben.

Törökországban rendszeresen koncerteznek, ahol sajátjukként szeretik őket és fellépéseiket lelkesen közvetítik a török médiumok. A hazai török közösség is nagyon szereti őket. Rendszeresen koncerteznek a budapesti Yunus Emre Török Kulturális Központban és nem csak külföldi, hanem hazai, – a két népet összekötő – diplomáciai jelentőségű eseményen is többször találkozhatott már velük a közönség. Lemezeik a 2011-ben megjelent Szivárványhíd és a 2013-ban megjelent ÖröMes, melyeken magyar, török és marokkói népdalok találkoznak az emberi élet színes valóságát elénk tárva.

Az együttes tagjai:

Guessous Majda Mária (Mesi) – ének, bağlama
Barvich Iván – kaval, ney, tárogató, tamburabrácsa, riq
Boros Gerzson Dávid – darbuka, bendir, csörgők

A Mesit kísérő két szenész- Iván és Geri  rövid szakmai biográfiája:

Barvich Iván – bolgár kaval, ney, bansuri, tárogató, tamburabrácsa, tamburacselló, riq

Barvich Iván multiinstrumentalista zenész. Fellépett a Broadway-n, Michael Flatley ír showműsorának zenekarában. Több, mint 40 hanglemezen szerepelt. A Zsarátnok és a Sebő lemezeken kívül vendégzenésze volt Mandel Róbertnek, Yashko Argirovnak, a KMB, a Balkan Fanatic együttesnek, de dolgozott együtt olyan nagyszerű zenészekkel is, mint Sebestyén Márta, Palya Bea, Balogh Kálmán, Bognár Szilvia. Zenélt a „Pannon Freskó” című előadásban, amiért Artisjus díjat kapott. 2010-ben adták ki a tamburabrácsáról szóló könyvét. Néprajzi és kritikai tárgyú cikkei jelentek meg a Folkmagazinban. Házigazdája volt a Művészetek Palotájában megrendezett „Tárogatóünnep” című hangversenynek. A Sebő-együttes, a Guessous Mesi Trió és a Meshinda állandó tagja.

Boros Gerzson Dávid – darbuka, bendir, udu, tabla, csörgők, doromb

Boros Gerzson Dávid 9 éves kora óta aktív zenei életet él. Klarinéton, zongorán is tanult, mára viszont legszívesebben ütőhangszeresként lép a színpadra. Elvarázsolták a különböző népek dobjai: legtöbbször török, indiai és marokkói ritmusok forognak az ujjai között. Mesterei: Soner Tezcan török ütőhangszeres, Mansur Bildik török zenetanár, Pt. Rajesh Gangani indiai tablaművész és Abderrahim Amrani marokkói énekes-hangszeres művész. Együttesei a  2011-ben megalakult magyar, török és arab zenei világú Guessous Mesi Trió, valamint a magyar és indiai zenei hagyományra épülő Meshinda együttes. Bemutatkozott már Magyarországon kívül többek között Granadában, Isztambulban, Ankarában, New Yorkban, Los Angelesben, Torontóban, Delhiben, Manámában és Bakuban.