2023.08.16. M5 – MÜPART

Káel Csaba (a Művészetek Palotájának vezérigazgatója), Veleki László (a Győri Balett igazgatója, koreográfus), valamint Fekete-Kovács Kornél (zeneszerző, karmester) mellett Mesi gondolatait is hallhatják a „Tiszta forrás” c. nagyprodukció kapcsán. Az interjúk után visszanézhető a teljes műsor. Műsorvezető: Kiss Imre. Link: https://mediaklikk.hu/video/mupart-2022-tiszta-forras/

Bartók Béla a magyar zeneirodalom legfontosabb alakja. Népzenei gyűjtései nélkül elképzelhetetlen lenne az a munka, melyet a magyar kultúra értékeinek megőrzéséért az őt követő nemzedékek végeztek: az általa rögzített dallamok a mai napig meghatározzák a hagyományos népművészetet és a komolyzenét, de a jazz és a világzene alkotóit, előadóit is újra és újra inspirálják.

Bartókot nemcsak a magyar, hanem a környező népek és a távolabbi (pl. észak-afrikai, török) vidékek zenéje is élénken foglalkoztatta. Az észak-afrikai arab gyűjtés különösen hangsúlyos szerepet kap abban a produkcióban, mely a 2022 márciusában tartott Dubaji Világkiállítás magyar napjának gálaműsorát adja. A Tiszta forrás Guessous Mesi, a Győri Balett és a Magyar Állami Népi Együttes közreműködésével az arab és a magyar zene kapcsolódásán keresztül mutatja be a bartóki életmű néhány jellegzetes darabját, különös tekintettel a zene és a tánc kapcsolatára.